Premis a les millors pràctiques en Conciliació al sector sanitari

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) promou uns premis a les millors pràctiques de conciliació de la vida professional i personal dins del sector sanitari.

L’objectiu d’aquests premis és posar en valor públicament aquells projectes que impulsen mesures de conciliació adreçades als metges i a la resta de professionals de la salut, i promoure i divulgar aquestes bones pràctiques entre el col·lectiu.

Els Premis responen al convenciment que conciliar la vida professional i personal augmenta la satisfacció dels professionals i millora i preserva la seva salut física i mental. Donar resposta a les necessitats de conciliació del col·lectiu és fonamental, tant per garantir el benestar emocional dels professionals com la qualitat de l’atenció que donen als pacients. 

El CCMC vol donar visibilitat als projectes, als professionals i als centres compromesos amb la conciliació en l’àmbit sanitari i contribuir al coneixement i a l’intercanvi d’experiències. Per això mateix, des del CCMC es generarà un banc de bones pràctiques en aquest sector que permetrà aprendre els uns dels altres i, al mateix temps, sensibilitzar la societat de la necessitat de fomentar la conciliació dels professionals de la salut.

Edició 2023 - Iniciatives guardonades

Premi 2023

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va lliurar, el 23 de març, coincidint amb el Dia de la Conciliació, els I Premis a les millors pràctiques en conciliació al sector sanitari, uns guardons amb els quals els col·legis de metges catalans volen posar en valor públicament iniciatives liderades pels professionals des de les seves organitzacions per donar resposta a les necessitats de conciliació de la vida professional, familiar i personal. Els premis són també una oportunitat per divulgar aquestes experiències entre el col·lectiu i per animar altres organitzacions, professionals i equips a dissenyar i posar en marxa iniciatives adaptades a cada entorn de treball.

Accés al vídeo de l'acte
Equip d’Atenció Primària de l’ABS d’Olot

Projecte de millora de la conciliació de la vida personal, familiar i laboral a l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) d’Olot. 

 Iniciativa presentada pel metge Josep Lluís Nicolau Pascual. Davant del problema de la manca de professionals facultatius i de la dificultat per atraure’n de nous que puguin ser el relleu de futures jubilacions, es van plantejar mesures reorganitzatives per tal de millorar la conciliació laboral, familiar i personal de l’equip. L’equip va fer una anàlisi de necessitats i propostes de millora a través d’una reunió d’equip i d’una enquesta autoadministrada virtual. La proposta amb més acceptació (91 %) va ser poder finalitzar la jornada dels divendres a les 17 hores, organitzant una roda d’atenció continuada de 17 a 20 hores, per tal de no modificar l’horari d’atenció al públic (de 8 a 20 hores). En un 71 % es veia com una mesura molt favorable poder finalitzar la jornada a les 17 h en períodes d’estiu i vacances. Altres mesures acceptades, segons necessitats, van ser el teletreball, si l’activitat ho permet, i la flexibilitat horària. La implementació es va iniciar durant el mes de juny de 2022. Pel que fa als resultats, destaca que el 74 % dels professionals enquestats estan satisfets amb la reorganització i volen continuar. Pel que fa a queixes dels usuaris, no se’n van registrar i els Estàndards de Qualitat Assistencial (EQA) van millorar respecte a avaluacions anteriors.

CAP Gornal de l’Hospitalet de Llobregat

Flexibilitat horària, una forma de captar i fidelitzar professionals.

Iniciativa presentada pel metge Enric Gil Tubella i la metgessa Cristina San Fulgencio. Per atreure nous professionals i mantenir els que ja formaven part de l’equip, la iniciativa va plantejar nous escenaris organitzatius. Es va considerar la possibilitat d’aglutinar les hores de treball per poder disposar de més temps lliure. Es va dissenyar una estratègia organitzativa que és viva i flexible i que es basa en la convivència de models horaris que aglutinen totes les hores setmanals en 3 en 4 dies. L’equip va mantenir reunions amb la direcció de recursos humans i es va reunir amb l’associació de veïns per explicar-los abans la proposta i com creien que ajudaria a trobar la solució a la manca de professionals. El suport i la confiança dels veïns van ser fonamentals perquè el projecte veiés la llum. Es va completar l’equip professional quatre setmanes després de posar en marxa el projecte i en una petita enquesta realitzada als usuaris, el 100 % van manifestar que havien percebut millores en l’atenció.

Hospital General de Catalunya (Servei de Pediatria)

Metodologia i desenvolupament d’un pla estratègic sota el paradigma de la conciliació.

Iniciativa presentada per la metgessa Carme Climent Morales. Al gener del 2022, el servei de Pediatria de l’Hospital General de Catalunya, format per 49 pediatres i 4 metges residents, va començar el disseny del nou pla estratègic 2022-24, anomenat Pediatria 2.0, que inclou cinc línies estratègiques: atenció, superació, innovació, sostenibilitat i personalització. Totes aquestes línies han estat desenvolupades pels mateixos pediatres. La línia estratègica de la personalització 2.0 ha inclòs els aspectes de conciliació; tot i que també inclou la millora en l’àrea de treball en equip i ambient laboral. Un grup de 9 pediatres interessats en aquesta àrea va proposar els següents objectius: millora de les relacions personals entre els companys, millora de l’ambient laboral i millora de la conciliació amb la vida familiar i personal. Es van marcar unes accions que s’han anat portant a terme fins a ser avaluades un any després mitjançant una enquesta anònima distribuïda a tots els pediatres de l’equip. Prenent la conciliació com a premissa compartida i com a eix del pla estratègic, es van impulsar adaptacions horàries, d’acord amb necessitats expressades pels professionals, i el projecte d’hospital digital, mesures que van aportar flexibilitat. Més de la meitat dels professionals afirmen que recomanarien el servei com a un bon lloc de feina en matèria de conciliació.

Objectius

  • Reconèixer públicament la tasca dels centres sanitaris i dels professionals que desenvolupen mesures innovadores de conciliació en els diferents àmbits assistencials, així com dels promotors que han liderat la iniciativa.
  • Promoure la visibilitat dels centres compromesos amb facilitar la conciliació en la seva organització.
  • Contribuir al coneixement i l'intercanvi, generant un banc de bones pràctiques en l'àmbit sanitari que permeti aprendre els uns dels altres.
  • Sensibilitzar la societat de la necessitat de conciliar dels professionals de la salut.

Informació tècnica

Àmbits
  • Atenció primària
  • Atenció hospitalària
  • Altres àmbits assistencials (sociosanitari, salut mental, etc.)
Periodicitat

Anual.
La primera convocatòria s’obre el 30 de novembre de 2022 i la decisió dels guanyadors es prendrà el 9 de març de 2023.

Premis

Es donarà un diploma al professional o equip promotor de la idea guanyadora de cada àmbit.
S’atorgarà un segell per posar al web del centre/organitzador promotor del projecte guanyador de cada àmbit, sempre que compleixin els requisits normatius (pla d’igualtat, avaluació de riscos psicosocials, etc.).
L’equip guanyador rebrà un val de 400 € que s’haurà de destinar a una activitat que promogui la seva cohesió.
Es farà difusió de les iniciatives premiades a través de tots els canals del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i dels col·legis que en formen part (web, revista, xarxes socials, etc.).

Lliurament del premi

Primera edició: 23 de març de 2023 a les 17.30h, coincidint amb el Dia de la Conciliació i la Corresponsabilitat.
Els premiats faran una presentació pública breu dels seus projectes.

Accés al programa

PRESENTA EL TEU PROJECTE

Empleneu degudament el formulari i adjunteu tota la documentació detallada Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu contactar a través de l’adreça: premisconciliacio@ccmc.cat

Comitè organitzador

Dra. Elvira Bisbe Vives Dra. Elvira Bisbe Vives (Coordinació) CoMB - Atenció Hospitalària
Dra. Àngels Escorsell Dra. Àngels Escorsell (Coordinació) Representant de metgesses.cat
Dra. Cèlia Cols Sagarra Dra. Cèlia Cols Sagarra Atenció Primària
Dr. Oriol Yuguero Dr. Oriol Yuguero COMLL - Atenció Hospitalària
Dra. Victoria Mazo Ancochea Dra. Victoria Mazo Ancochea Atenció Primària
Dra. Maria Luisa Madonar Mairal Dra. Maria Luisa Madonar Mairal Atenció Primària
Dra. Meritxell Arenas Dra. Meritxell Arenas COMT - Atenció Hospitalària
Dra. Teresa Mir Dra. Teresa Mir COMG - Atenció Primària
Dr. Xavier Blancafort Sansó Dr. Xavier Blancafort Sansó Atenció Primària
Dr. Gustavo Tolchinsky Dr. Gustavo Tolchinsky COMB - Atenció Hospitalària
Dr. Àlex Santamaria Dr. Àlex Santamaria Atenció Hospitalària
Dr. Francesc Bas-Cutrina Dr. Francesc Bas-Cutrina Atenció Hospitalària
Dr. Montserrat Baré Mañas Dra. Montserrat Baré Mañas Atenció Primària
Dr. Marc Patricio Dr. Marc Patricio CoMB - Secció Metges Joves
Dra. Helena Basart Dra. Helena Basart Metgessa del Treball